DR Ligetil -
Nyheder til dig, der har svært ved at læse

DR Ligetil (dr.dk/ligetil) laver nyheder, der er lette at læse. Men hvordan gør man egentlig både kommunalvalg, royale begivenheder og udenrigsstof let at forstå?

Kom og hør, hvordan DR Ligetils journalister arbejder.

Oplæg v. Trine Nørgaard og Anne Bollerslev, DR Ligetil

Skriv med stemmen.
Taleteknologi i ordblindeundervisning

Brug tale-til-tekst (talegenkendelse) til at skrive med stemmen. Der vises både anvendelse af eksisterende PC og mobil program samt den nye internet-baserede talegenkender fra Dictus.

Lav eksperimenterende lytteskrivning med tekst-til-tale (talesyntese). Vi viser, hvordan talesyntesen i Panda programmerne benyttes til at udtale ”vilkårlig” tekst med danske udtaleregler.

Til sidst viser vi også, hvordan man med computerspil kan lave motiverende undervisning for noget så kedeligt som udtaletræning, med Fonitterne.

Notas tilbud til ordblinde

Nota er et bibliotek og videncenter for mennesker med læsevanskeligheder. Vi har over 150.000 medlemmer, der alle har problemer med at læse trykt tekst. Som medlem får man adgang til vores store samling af lydbøger og e-bøger.

Vi vil gerne skabe læselyst blandt ordblinde børn og unge, blandt ved hjælp af lydbøger, læseapp og tegneserier. Kom og hør mere om vores tilbud til især børn og unge, men også voksne ordblinde. 

Find os på www.nota.dk

Et år på ordblindeefterskole 

Hvordan oplever elever og forældre mødet med ordblindeefterskolen?
Elever og forældre til nuværende og tidligere elever på Kragelund Efterskole deler erfaringer og svarer på spørgsmål om, hvordan et år sætter spor i forhold til eks. uddannelse.

Søndag den 30. september 2018 er der åbent hus på efterskolerne. Ordblinde efterskoler har et "samlet særligt undervisningstilbud" til ordblinde elever.
For unge, forældre og andre interesserede.

 

Kan uddannelse ses på bundlinjen?

Keolis har 1500 medarbejdere. De kører busser i hele landet og letbane i Aarhus. Døgnet rundt.
Mød driftschef Freddy Jepsen og hør om, hvorfor han er begejstret for tilbuddet om dansk og ordblindeundervisning som fjernundervisning. 

Insektprotein og hundefoder:
Fra ide til ordblind iværksætter 

Peter Bjerres ide om bæredygtigt foder til hunde med insektprotein er blevet til firmaet Inusect.
I oplægget fortæller Peter om livet som 
ordblind iværksætter - og hvilke værktøjer, der gør hverdagen lettere for ham.  Hør om, hvordan han klarer kravene om skriftlighed fra banker, kunder og samarbejdspartnere ved brug af IT- værktøjer, apps, lydbøger og sekretær-hjælp.

Peter viser, hvordan han bruger værktøjerne.

Ordblindetesten – også til dig, 

der måske er i tvivl.

  • Hvorfor skal jeg testes?

  • Hvad kan jeg bruge testresultatet til?

  • Hvor kan jeg blive testet?

  • Hvordan foregår testen?

Du kan se og prøve udvalgte læse- skriveprogrammer.

Lone Ørskov Frederiksen, Horsens HF & VUC.

For voksne og for unge

Læsning og skrivning i hverdagen

Alle voksne kender behovet for at kunne læse og skrive på f.eks. Forældreintra, på Facebook, i mails på arbejdspladsen eller privat, i e-Boks og så videre. På VUC kan du lære at læse og skrive tekster og få hjælp af din telefon, computer eller tablet. I denne workshop fortæller VUC-lærere om gratis undervisning i at skrive hverdagstekster.

For voksne

Træning med Frontread

FrontRead er et unikt digitalt træningsforløb, der træner læsehastighed, tekstforståelse og udvikler læsestrategier. FrontRead anvendes på alle typer uddannelsesinstitutioner med elever fra 3. klasse og op.  

Ordblinde kan også træne med FrontRead, og i skolerne træner de på lige fod med de andre elever. 

Kom og hør mere, eller kig forbi Frontreads stand og få demonstreret, hvordan ordblinde træner læsehastighed og tekstforståelse med FrontRead.

Oplæg v. Merete Blaabjerg Riedel

Ordblindemesse 2018